Senaste inläggen

Snö och iskladda bergstoppar på Antarktis

Guldkantsfabriken besöker Antarktis

Har du någon gång drömt om att få besöka Antarktis? Det har vi och nu har vår dröm uppfyllts, strax före att Covid-19-pandemin slog till globalt. En fantastisk upplevelse och guldkant i tillvaron som vi ger ett litet smakprov av här på bloggen.

 

Världens klimatförändringar påverkar miljoner människors liv och ingen bör vara omedveten eller ignorant kring detta. I januari 2020 besökte Guldkantsbloggen en av världens mest imponerande kontinenter som samtidigt är påverkad av, och vars utveckling kommer ytterligare påverka, de globala klimatförändringarna.

 

Antarktis är land- och havsområdena kring Sydpolen. Det är en egen djurgeografisk region och är till skillnad från Arktis, dvs området kring Nordpolen, en riktig kontinent med en landmassa som ligger ovanför havsytan. Det är den enda kontinenten som saknar bofast mänsklig befolkning, även om det finns tillfälliga bosättningar delar av året.

 

Att klimatförändringarna påverkar regionen framkom tydligt när vi träffade ledningen för Juan Carlos I Antarctic Base som är en spanskledd forskningsstation som bedriver forskning på plats mellan november och mars som ju är regionens sommar. Vill du läsa mer om deras spännande arbete och resultat så hittar du det via denna länk: https://web.archive.org/web/20121122033113/http://www.utm.csic.es/bae.asp?switchlang=2.

 

I närheten av forskningsstationen ligger faktiskt en aktiv vulkan, Deception Island, som med sina unika egenskaper och förutsättningar skapat ett rikt djurliv i området. Är du nyfiken på det så kan du läsa mer via denna länk: https://www.nationalgeographic.com/photography/proof/2018/march/deception-island-antarctica-expedition-exploration/.

 

I övrigt så är det ett spännande djurliv som du kan skåda vid en resa i regionen, massvis med stormfåglar och skarvar, olika sorters valar och naturligtvis pingviner i mängder. Vädret är ombytligt och skiftar snabbt och vid vårt besök som var mitt i regionens sommarperiod fick man uppleva ömsom snöstorm och ömsom strålande solsken och blå himmel.

 

Det finns många sätt att besöka Antarktis, beroende på vilken väg du vill resa och det beror även på hur äventyrlig du känner dig samt hur tjock din plånbok är. Att resa dit med båt är absolut vanligast och ifall du väljer en mindre expeditionsbåt så är besök på land möjliga medan om du väljer en lite större båt så kan du inte komma i land på grund av de restriktioner som tillämpas för området. Detta är positivt och kopplat till miljöbevarande försiktighetsåtgärder. Du bör även vara medveten om att det kan vara oroligt sjöväder, särskilt när du passarar öppet vatten för att nå kontinenten.

 

Att beskriva med ord i en blogg en veckas utforskning av Antarktis ger inte upplevelsen rättvisa och därför kommer vi att lyfta temat ytterligare i Guldkantsklubben som är ett bättre forum. Där kommer du även kunna få konkreta tips på hur du kan besöka området.

 

Notera att detta blogginlägg inte är sponsrat av någon och att de rekommendationer vi ger bara är subjektiva upplevelser som vi själva varit med om och tyckt om.

 

1 reaktion på ”Guldkantsfabriken besöker Antarktis”

  1. Pingback: Guldkantsfabriken besöker Antarktis – Guldkantsfabriken

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på kommande inlägg

Rulla till toppen