Om du räknar in upplevelser av kultur, natur och gastronomi i ditt livskapital, och du inte varit på Yucatánhalvön i sydöstra Mexiko, då har du chansen att bli riktigt förmögen. Och även om du har varit där så är risken stor att du främst varit i Cancún som är den stora turistorten dit charterturister vallfärdar varje år och då finns det stor risk för att du missat många underbara upplevelser som denna halvö erbjuder.
Guldkantsfabriken har rest runt på Yucatánhalvön och delar med sig av lite inspiration och några tips som kan få din nästa resa att bli din bästa. Låt oss anta att du har två veckor som du vill ägna åt att uppleva Yucatánhalvön och att du vill uppleva både natur och kultur samt lite gastronomiska positiva upplevelser. I tillägg så vill du gärna ta ett dopp någon dag, antingen i havet eller i en cenote (se nedan). Vi utgår också ifrån att det är din semester och att du vill kunna ta det lite lugnt emellanåt också.
Besök Mérida
Varför inte börja i staden Mérida, den största staden på halvön och också residensstad i delstaten Yucatán? Mérida är ungefär i samma storlek som Stockholm invånarmässigt men städerna skiljer sig betydligt åt utseendemässigt. Mérida grundades år 1542 av de spanska kolonisatörerna. Som på så många andra håll grundlades staden genom att man fördrev mayafolket som tidigare hade bott på platsen. Man kan än idag se bevis på hur stenar från den gamla tidigare bosättningen Ti’ho användes för att bygga staden. Mayakulturens inflytande genom århundrandena är påtaglig på Yucatánhalvön även på 2020-talet. Méridas vackra färgglada historiska del är bland de största i både Nord- och Sydamerika och en njutbar upplevelse att flanera i. Många av husen som finns i den historiska delen idag är daterade till 1700- och 1800-talet.
Mérida är en trygg och säker stad varför det är en minnesrik upplevelse att bo på ett av de renoverade tidigare palatsen i den historiska stadsdelen som numera inhyser små hotell varifrån man med lätthet och till fots når mängder av restauranger och andra sevärdheter. Vill man inte promenera så är det lätt att få tag på en taxi, en Uber eller liknande tjänst. En populär begivenhet är att promenera på stadens berömda historiska aveny – Paseo de Montejo – varifrån du kan beskåda både vackra hus från kolonialtiden och lokalbefolkningen på sin dags- eller kvällspromenad. Är du intresserad av shopping så kan du exempelvis besöka den stora marknaden Lucas de Gálvez där du inte kommer att lida brist på fynd, intryck och människor. I närheten av marknaden finns också många butiker. Vill du ha lite mer sofistikerad men möjligen mindre autentisk shopping så kan du ta en taxi ut ur centrum till exempelvis shoppingcentret La Isla Mérida.
Det finns sevärdheter för alla smaker i staden och dessa hittar du bäst genom att konsultera din guidebok eller ditt hotell. Vår rekommendation är dock att när du bokar boende så bör det vara i eller nära den historiska delen. Vi bodde med mycket god erfarenhet dels på det lilla pittoreska Mérida Santiago hotel boutique i den gamla stadsdelen och dels ännu mer centralt i den historiska delen på det exklusiva och unika El Palacito Secreto. Båda dessa är små charmiga boutiquehotell som är inhysta i anrika små palats. Vi bodde också med stor nöjdhet på det mycket större Fiesta Americana, ett mer traditionellt hotell men även detta bra beläget nära många bra restauranger och med de faciliteter som kommer med ett större hotell. Det mest minnesvärda på detta hotell var en fantastisk frukostbuffé.
Ät och drick gott
En av fördelarna och anledningarna till att vara i en större stad som Mérida är att du kan få utmärkta gastronomiska upplevelser. För svenska förhållanden så är det prisvärt att äta kvalitativt och du har hög upplevelsefaktor om du är gastronomiskt intresserad. För att hjälpa till med att finna rätt i stadens myller och utbud så har vi valt ut några rekommendationer utifrån dels våra erfarenheter i januari 2022 och dels utifrån erfarenheter från 2021 då en av våra korrespondenter tillbringat längre tid i staden. Tänk på att alltid kolla upp restaurangens öppettider och information på deras hemsida. Oftast behöver du boka i förväg för att vara säker på att få ett bord. Återkoppla gärna din upplevelse till Guldkantsfabriken. Detta är våra favoriter i skrivande stund:
Hacienda Temozón – högkvalitativt kök från Yucatán i fantastisk miljö, lite utanför staden på en äkta hacienda där du även kan övernatta – https://www.marriott.com/en-us/hotels/midtl-hacienda-temozon-a-luxury-collection-hotel-temozon-sur/dining/
Hermana República – gastropub med stort utbud av öl inklusive egenbryggt samt goda och fräscha mexikanska smårätter – https://www.hermanarepublica.com
Kuuk – innovativt och modernt mexikanskt kök med antingen avsmakningsmeny eller
à la carte – http://www.kuukrestaurant.com
La Pigua – fisk- och skaldjursrestaurang med stor meny – http://www.lapiguamerida.com
Manjar Blanco – högkvalitativt kök från Yucatán – https://www.facebook.com/elmanjarblanco/
Micaela Mar y Leña – innovativt med fokus på skaldjur – https://www.restaurantemicaela.com/
Pizza e Core – utsökta italienska pizzor – https://www.facebook.com/pizzaalpiattomerida/
Soco Mérida – innovativ och högkvalitativ frukost/lunch samt läckra bakverk – https://www.socomerida.com
Wayan’e – frukost/lunchställe med tacos och smårätter. Enkelt, mycket prisvärt och supergott – https://www.facebook.com/tacoswayane
Några rekommenderade glass- och sorbettillhåll
Dulcería y Sorbetería Colón –
https://www.facebook.com/SorbeteriaColon/
Paletería las Rellenas de la 60 –
https://www.facebook.com/lasrellenasdela60/
Pola Gelato – Artisanal gelato –
https://www.facebook.com/PolaSantaLucia/
Upplev en cenote
En cenote, som på svenska kan jämföras med en dolin, är en fördjupning i markytan som uppkommit genom att marken rasat samman över en underjordisk hålighet. Doliner förekommer i huvudsak i områden där berggrunden består av kalksten. De bildas genom att vatten från markytan sipprar i sprickor och långsamt löser upp kalkstenen, så att grottor och håligheter uppstår. Om marken ovanför till slut kollapsar bildas en dolin. Cenoter finns på hela Yucatánhalvön, inte minst i Méridaområdet. De är antingen öppna så att man ser ned till grundvattnet eller så får man klättra ned i en hålighet i marken och får där upptäcka de vattenfyllda grottorna och grotthallarna, varav många är tillgängliga att simma i. Att hoppa i och simma i cenoterna är något du inte lär glömma i första taget. Då det finns flera tusen cenoter på halvön, många av dem sammankopplade i underjordiska grottsystem, är det naturligtvis möjligt att uppleva olika saker i olika cenoter.
Mayafolket använde cenoterna främst till att hämta färskt vatten men också till att visa sin tacksamhet till gudarna genom att uppoffra dyrbara föremål som de ibland slängde i. Tack vare detta har många arkeologiska fynd blivit väl bevarade och då många av cenoterna är djupa så finns det fortfarande outforskade skatter att finna.
Man kan åka runt i dagar och besöka och bada i olika cenoter, en del är mer kommersiellt exploaterade och anpassade till turister medan andra är mer outforskade. Vi rekommenderar särskilt två av de fem som vi besökte även om alla var en spännande upplevelse. Den mest spektakulära var en cenote som öppnat relativt nyligen och som heter K’aay can che’e. Den ligger relativt nära Mérida och mycket nära tre av de andra cenoterna som vi besökte: Canun chen, Hool kosom och Balmil. Alla dessa är mindre exploaterade och du har större chans att få uppleva cenoten ensam med ditt sällskap, särskilt om du åker lite tidigare på dagen. Alla dessa är belägna inne i grotthallar och ingen av dem är särskilt tillgänglig för personer som har svårt att klättra ned för branta smala trappor. Väl inne och nere i underjorden är det relativt tillgängligt och eftersom det är djupt vatten går det oftast att hoppa eller dyka i. Vad gäller den fantastiska K’aay can che’e så går man nedåt i underjorden längs en liten slingrande trång gång i berget fram till en sagolik grottsal där du blir hynotiserad av naturens underbara verk. Det är bara att hoppa i och njuta – det kommer att bli en oförglömlig upplevelse.
Lokalbefolkningen har fortfarande på många håll en mycket respektfull hållning gentemot cenoten och en del ber till gudarna att allt ska gå säkert och tryggt till när man klättrar ned i underjorden. Det krävs också vid besök att man visar respekt för naturen och följer vissa regler, som exempelvis att man inte får röra vid stalaktiter och stalagmiter i grottorna, då detta har stor påverkan på deras utveckling. Den andra cenoten vi skulle vilja rekommendera ifall du bara vill hinna med två är av en helt annan karaktär. Cenote azul, som ligger i närheten av samhället Bacalar (läs mer om Bacalar nedan), ser ut som en stor sjö. Här är alltså cenoten helt öppen och kanterna till sjön är en ca 90 meter lång bergsvägg rakt ned i djupet. En härlig upplevelse att få dyka i och simma i denna cenote. Det är ett stort område, men också mer turistanpassat. Det finns exempelvis en restaurang och bar i anslutning.
En dopp i havet och rosa flamingor i Celestún
Det finns fler sätt att få svalka sig än att hoppa i en cenote, man kan exempelvis åka till havet som ligger relativt nära till hands från de flesta ställen på halvön. Är man i Mérida så finns det flera orter att åka till och här kommer en rekommendation att åka till Celestún där det finns möjlighet att kombinera hav och kilometerlång sandstrand med spännande naturupplevelser. Tänk dig att gå upp i ottan och åka kanot i det närliggande mangroveträsket medan solen går upp. Här finns spännande djurliv som babykrokodiler och många intressanta fågelarter. Avsluta turen genom att glida ut på mer öppet vatten och diskret närma dig de vackra och sällsynta rosa flamingofåglarna som lever i området. En unik upplevelse som gör att man förlåter myggen i träsket efter några dagar. Njut av att simma i havet, promenera längs sandstranden och ta gärna din lunch på den mycket prisvärda strandrestaurangen Los Pampanos där du kan få utsökt grillad färsk fisk och skaldjur. Vi bodde med mycket god erfarenhet på ett litet hotell, Playa 55 beach escape, precis vid stranden där du kan njuta av havsutsikten och där du somnar och vaknar till ljudet av vågorna.
El Cuyo – ett smultronställe
Tycker du om hav och långa sandstränder samt närheten till spännande naturområden, ja då borde även El Cuyo vara av intresse för dig. Denna lilla fiskeby som är en del av naturreservatet Ría Lagartos erbjuder ett paradisliknande uppehåll på din resa. Här går att se både flamingor och många av de flera hundra fågelarter som finns i området, det går att njuta av fantastiska sandstränder och ett klart och behagligt hav. Då området ännu inte är färdigexploaterat och upptäckt av stora turistskaror går det också fortfarande att njuta av stillhet och ro, alternativt att utöva någon vattenaktivitet utan flera hundra andra människor som flåsar dig i nacken. El Cuyo ligger ungefär 270 km öster om Mérida och det tar drygt 3 timmar att köra dit. Ett hotell där vi bott med mycket god erfarenhet är Casa Cielo och där kan du även äta gott. Två andra matställen som vi rekommenderar är Naia Café – https://www.facebook.com/naiacafe/ – med utsökta frukost- och lunchrätter, samt El Chile Gordo – https://elchilegordo.com – med en fantastisk och prisvärd avsmakningsmeny tillagad av en prisbelönt kock i hans hem.
Ta några steg bakåt i tiden
På halvön finns rikligt med historiska lämningar och arkeologiska utgrävningar. Två som vi kan rekommendera är Chichén Itzá och Uxmal. Den första tros ha varit en av Mayafolkets största städer och för 15 år sedan röstades den fram som ett av världens sju nya underverk. Dess närhet till Cancún bidrar till mycket stora besöksskaror varför ett besök tidigt på dagen är att föredra. Båda klassas som UNESCOs världsarv och är väl värda ett besök. Uxmal ligger närmare Mérida men båda går att planera in som en dagsutflykt med tidig start.
Valladolid
Om du vill resa runt lite på Yucatánhalvön så finns det många ställen att besöka, ett av dem är det historiskt intressanta Valladolid. Ett litet pittoreskt samhälle som på sin nuvarande plats har anor från 1500-talet. Orten ligger en 2–2,5 timmars bilfärd ifrån Mérida och vi hade det som ett stopp på vägen till Bacalar. Det är gåvänligt och trevligt att promenera runt i den gamla delen, kanske besöka det gamla klostret, numera kyrka, San Bernardino de Siena och självklart uppleva Valladolids gastronomi. Du kan äta en utsökt frukost/lunch på Yerbabuena del Sisal –https://www.yerbabuenadelsisal.com – i vacker trädgårdsmiljö eller ta en kvällsmåltid på anrika Hosteria del Marqués.
Bacalar
Ytterligare 3–4 timmars bilresa från Valladolid tar dig till Bacalar i delstaten Quintana Roo, på södra sidan av halvön, inte långt från havet. Hit kan du köra direkt från Mérida på ungefär 4–5 timmar. Denna lilla ort är mest känd för den vackra blå lagunen som den ligger bredvid. Att ta en båttur på sjön där du beundrar de olika färgnyanserna vattnet erbjuder varvat med dopp i badvänligt vatten ger dig en behaglig upplevelse samtidigt som du kan beundra de vackra ståtliga husen som finns runt sjön. Andra aktiviteter som en kajaktur på sjön för att uppleva soluppgångens skiftningar i vattnet eller utflykt till närliggande cenoter, såsom ovan nämnda Cenote azul är annat vi rekommenderar. Tänk på att då detta är en ort med färre utländska turister så är det bra att ha kontanter med sig. Skulle det vara så att du gärna träffar de utländska turister som ändock finns i området så hittar du dem i kön till en av de få fungerande bankomaterna i samhället. I Bacalar bodde vi med mycket god erfarenhet på det splitternya hotellet Círculo Bacalar. Vill ni äta gott och prisvärt så tycker vi ni ska testa Bote de Leche.
Ta sig dit och runt
Att flyga till Yucatánhalvön är oftast billigast till Cancún som är den stora turistorten och som du säkert noterat inte är rekommenderad av oss. Du kan även flyga charter, med eller utan boende, direkt från Sverige till Cancún under vissa tider på året, annars måste du byta flyg någonstans minst en gång. Det är möjligt att flyga till Cancún och ta sig till Mérida direkt från flygplatsen med en bil på ca 4 timmar. Vi i Guldkantsfabriken som var med från Sverige på vår resa flög direkt till Mérida genom att vi först flög direkt från Stockholm till Miami och övernattade där för att sedan ta ett direktflyg från Miami till Mérida på dryga två timmar. Upplevdes som mycket bekvämt. Det finns flera uthyrningsbolag som det går att hyra egen bil ifrån om man vill. Vi hade inte så bra erfarenheter denna gång, vilket kan ha berott på att det var högsäsong eller att vi hade oturen att ha göra med oärliga personer. Tidigare erfarenheter har varit mer positiva så du bör vara noggrann och känna dig trygg med att hyra bil med allt vad det kan innebära. Ett fullgott alternativ som vi också använde oss av var att hyra en chaufför med bil och är man flera personer så kan det vara ett prisvärt alternativ till att ha egen hyrbil, i alla fall i högsäsong. Vi har kontakt med en bra chaufför i Méridaområdet som kan köra på hela halvön så om du är intresserad av detta kan du kontakta Guldkantsfabriken.
Slutliga reflektioner
Denna text är ingalunda en heltäckande guide för att resa till Yucatánhalvön utan ska ses mer som en inspiration samt några rekommendationer som vi själva upplevt och tyckt om. Vi besökte exempelvis även ön Cozumel där vi hade en trevlig lektion i att laga traditionell mat ute i skogen, men denna ö är ganska exploaterad och turistspäckad vilket inte lockade oss så mycket. Ännu värre var längre söderut i Quintana Roo, inte långt från nämnda Bacalar, där stora kryssningsfartyg brukar lägga till i Mahahual på Costa Maya och där man byggt stora shoppingcenter där det mesta känns artificiellt och anpassat för att kunna ta emot några tusen turister per dag.
Eftersom vi är ett kräset gäng så kan våra rekommendationer vara en indikator att ha med när du ska välja vad du vill lägga din tid och dina resurser på, men självklart finns det alltid olika smaker och preferenser. Ibland kan det vara mer spännande och givande att utforska på egen hand om du har gott om tid. Du är alltid välkommen att kontakta oss på Guldkantsfabriken ifall du har några funderingar kring innehållet i denna artikel. Så öppna ditt hjärta och dina sinnen och börja planera en resa till Mexiko!
Neven Milivojevic
Notera att detta blogginlägg inte är sponsrat av någon och att de rekommendationer vi ger bara är subjektiva upplevelser som vi själva varit med om och tyckt om. Tack till Guldkantsfabrikens rådgivare Daniel Rosén och korrespondent Christian Gottlicher för allt stöd och arbete för att göra innehållet i denna artikel möjligt.