Senaste inläggen

Två färgglatt fyllda förrättstacos på en liten träbricka

Några kulinariska höjdpunkter på Gotland du inte bör missa

Om du uppskattar riktigt god mat av hög kvalité och gärna lokalproducerad, ja då är en utflykt till Gotland ett mycket bra alternativ. Så vi vänder skutan mot denna vackra ö som har mycket att erbjuda, både vad gäller natur, kultur och gastronomi. Våra middagsrestauranger är noga utvalda och bokade i förväg. September är dessutom en perfekt månad då många av turisterna lämnat och vädret fortfarande kan vara fantastiskt. Vi tog denna gång med oss Guldkantsfabrikens matkunnige internationelle korrespondent från New York som var på kort visit i Sverige och bestämde oss för att tillsammans utforska några gotländska pärlor. Vill du höra mer om hans upplevelser så är han en de personer du får träffa ifall du är medlem av Guldkantsklubben.

Visby bjuder in med strålande sol och vi checkar in i stadens gamla del på det mysiga hotellet St Clemens som kan stoltsera med att ha en egen nästan tusen år gammal kyrkoruin. Frukosten på hotellet går inte av för hackor för den kräsne och dagens vandring mellan Grogarnsberget och Sysne fiskeläge via Herrvik ger underbara vyer av östkusten.

Kvällens matupplevelse är en gammal trogen favorit som man inte ska missa när man besöker Visby. Crêperie & logi bjuder på de godaste galetter som du kan tänka dig med många olika val och för den som har vandrat hela dagen så kan man unna sig en god crêpe med diverse väl utvalda sötsaker till efterrätt.

Solen fortsätter att skina dagen efter på Gotland och efter en underbar vandring på Fårö, sträckan Lauterhorn-Digershuvud-Helgumannen fiskeläge-Langshammar som ger en unik möjlighet till att beskåda Sveriges största raukområde börjar det kurra i magen. Även denna kväll blir det middag i Visby, nu på den för oss tidigare outforskade restaurangen Tuppens krog. Här väljer du mellan grönt, kött eller fisk och kan sedan komponera din egen lilla meny. Tuppens överraskade positivt vad gällde maten där vi valde fiskmenyn. Vällagat, smakrikt, fyndigt och fräscht. Väl värt ett besök trots att man vid sämre syn skulle behöva en ficklampa för att hitta runt i det mörka stearinromantiska utrymmet.

Så, var är paradiset på Gotland för en gourmet då? Ja, troligtvis finns det flera utifrån individuella förväntningar och preferenser men om du vill ha en fantastisk upplevelse utöver det vanliga, följ våra spår till Lilla Bjers. Denna ekologiska oas ligger sju kilometer söder om Visby och kommer alltid att finnas med dig i dina matminnen hädanefter. På denna KRAV-certifierade gård är även alla drycker ekologiska. Menyerna skiftar utifrån säsong och det mesta kommer från gårdens egna grödor. Vi satt i ett enormt växthus innehållande både fikonträd, vinrankor och bananpalmer. Ja, inte vet vi hur det är i paradiset, men nog kändes det som att vi var där. Det är en sann guldkant i tillvaron att få avnjuta en middag på Lilla Bjers.

Sista dagen på ön vandrade vi i det natursköna området strax norr om Visby nära konstnärshemmet Brucebo. Kvällens kulinariska upplevelse var planerad till Krakas krog i Kräklingbo. Även här, precis som Lilla Bjers, avnjöt vi en avsmakningsmeny med fokus på lokalproducerat och närodlat. Denna restaurang har i välrenommerade guider rankats som Gotlands bästa krog och det kan man förstå. Vi upplevde att det i matväg var lite mer pretentiöst än kvällen innan på Lilla Bjers och miljön var mer lik en traditionell fine-dining restaurang. Samtidigt serverade Krakas det bästa lammet vi smakat på ön och höll i övrigt en mycket hög klass på maten. Vill du unna dig och någon du tycker om något utöver det vanliga, uppskattar riktigt god mat, och är beredd att betala dryga tusenlappen för en avsmakningsmeny? Ja, då är även Krakas något du inte bör missa.

Vi kan varmt rekommendera alla de ställen vi nämnt och även om de är i lite olika prisklasser så är det mycket hög klass på alla dessa pärlor som gotlänningarna erbjuder. Om du blandar alla matupplevelser med att upptäcka öns unika natur och kulturhistoria så har du lyckats få en toppen minisemester med investering i flera guldkanter.

Notera att detta blogginlägg inte är sponsrat av någon och att de rekommendationer vi ger bara är subjektiva upplevelser som vi själva varit med om och tyckt om.

1 reaktion på ”Några kulinariska höjdpunkter på Gotland du inte bör missa”

  1. Pingback: Gotland bjuder på många guldkanter – Guldkantsfabriken

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på kommande inlägg

Rulla till toppen