Senaste inläggen

En hamn med många små båtar i gryningssol

Šolta – en ö som förför

Hav, vackra vikar och god mat inspirerar oss till detta nedslag i den kroatiska övärlden. Med en förstklassig gastronomi och massvis med sol lockar denna ö som både är lätt att nå med direktflyg från Sverige och tillräckligt långt borta från de stora turiststråken vid den adriatiska kusten. Guldkantsbloggen reser till den lilla fiskebyn Maslinica, på ön Šolta utanför kuststaden Split i Kroatien.

 

Splits flygplats ligger ca 30 minuters bilfärd från staden och hamnen och därifrån går det direktbåtar till ön Šolta som antingen tar en halvtimme eller knappt en timme beroende på vilken båt man väljer. Båten anländer till det lilla samhället Rogač som har anslutande lokalbuss till orterna på ön. Till Maslinica, som ligger längst västerut på ön tar det ca 15-20 minuter.

 

Fiskebyn är liten med inte mer än några hundra fast boende i samhället, men den har desto mer att erbjuda. Det kanske mest berömda är det gamla slottet Martinis Marchi från början av 1700-talet som idag är omgjort till ett lyxhotell med en pool på borggården. Precis intill hotellet ligger en marina med plats för ett 60-tal båtar som lockar till sig många sommarseglare med god ekonomi.

 

Omgivningarna är pittoreska och på sluttningarna runt viken ligger många vackra hus och till besökares stora glädje så är det många i området som hyr ut lägenheter eller hus, många med egen pool, för en acceptabel penning. Stranden ligger nära och består av småsten. Detta är inte ett nöjesparadis för nattsuddare även om det finns några krogar och restauranger i den lilla hamnen, utan mer en lugn och avkopplande miljö med romantiska inslag. Det finns en liten matbutik i samhället men det är inte heller shopping som ligger i fokus i byn. Vill man så kan man besöka och handla färsk frukt och grönsaker på en liten marknad i samhället Grohote som ligger ca 15 minuter bort med bil.

 

Vår favoritrestaurang blev en restaurang som ligger lite upp i backen från hamnen och heter Šampjer. Här kan du förvänta dig förstklassig mat och en bedårande utsikt över havet och de närliggande småöarna. En mer storslagen solnedgång får man leta efter. Vår matbedömning baserar sig främst på fisk och skaldjur då det var mat vi prioriterade. Fisken var alltid nyfångad och grillad till perfektion på traditionellt dalmatinskt sätt. Andra restuaranger vi tyckte om var Martini Marchis restaurang nere i hamnen och en annan som heter Konoba Šešula och som ligger en 15 minuters promenad bort i viken nästgårds, dit man lätt promenerar längs med vattnet.

 

Ett annat besök vi kan rekommendera på ön är att besöka biodlarfamiljen Tvrdić. Här erbjuds en introduktion till biodling, både en kort och barnvänlig variant och en längre där man själv är med i honungstillverkningen efter att man separerat den från bina. Tvrdić-familjen är tredje generationen som driver gården och de är mycket engagerade i binas välmående. Att få lära sig så mycket om binas liv var en ynnest. Biodlingen ligger nära samhället Grohote på ön och de erbjuder även hämtning vid färjan om man reser dit som en dagsutflykt från Split.

 

Ett annat besök på ön som var väl värt att göra var att äta middag på gården Iko’s Farm. Denna ligger nära samhället Stomorska på södra sidan av ön och erbjuder lokalt producerad mat och dryck med en underbar utsikt över havet och fastlandet.

 

Är man mer vinintresserad så uppskattade vi den vinprovning vi gjorde på vingården Kaštelanac där man bland annat kan få prova den goda lokala och ovanliga druvan Dobričić.

 

Guldkantsbloggen kan varmt rekommendera ett besök på ön Šolta, som redan på 300-talet var en favoritplats för den romeske kejsaren Diocletianus. På 1500-talet inspirerade den Kroatiens kanske mest betydelsefulla poeter Marulić och Hektorović. Det här är en ö som idag bjuder på en plats som verkligen kan upplevas som en guldkant i tillvaron.

 

Notera att detta blogginlägg inte är sponsrat av någon och att de rekommendationer vi ger bara är subjektiva upplevelser som vi själva varit med om och tyckt om.

 

2 reaktioner på ”Šolta – en ö som förför”

  1. Pingback: Missa inte denna kroatiska pärla – Guldkantsfabriken

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på kommande inlägg

Rulla till toppen